Mijn plant is ziek

Ma plante est malade - La Green Touch

Laetitia Tavares |

Heeft u het gevoel dat uw kamerplanten niet in topvorm zijn?
Wanneer de groeiomstandigheden niet optimaal of geschikt zijn, raakt uw plant verzwakt en zal daarom vatbaarder zijn voor ziekten en plagen. De bladeren worden geel, de bloemen vallen uit of nemen kleine insecten hun intrek? Als uw planten u abnormale signalen sturen, hebben ze waarschijnlijk een ziekte. Om ziekten vooraf te kunnen signaleren, is het belangrijk om ze de juiste zorg te kunnen bieden. Plantenziekte is een abnormaal teken (gebrek aan licht, hitte, bemesting, vallende bladeren, andere kleur, enz.) dat uw plant u geeft, vanwege verschillende gewassen die er niet aan zijn aangepast. Dit kan te wijten zijn aan de watergift, blootstelling ...veel factoren zijn mogelijk. In dit artikel vind je de meest voorkomende ziekten en problemen bij kamerplanten en hoe je je planten kunt redden.

Het probleem identificeren

Wanneer er een probleem wordt vastgesteld (bladverlies, vergeling, zachte bladeren, enz.) is het belangrijk om het probleem of de ziekte die wordt aangetroffen te begrijpen en te identificeren, zodat er effectief en snel kan worden ingegrepen.

Waarom verliest mijn plant zijn bladeren?

Als u merkt dat veel groene, niet vergelende bladeren snel afvallen, komt dit door een onvoldoende luchtvochtigheid of onregelmatige watergift.
Om dit te verhelpen, verhoogt u de luchtvochtigheid rond de pot, bijvoorbeeld door kleibolletjes of vochtig grind op de bodem van de pot te leggen en vervolgens het blad van de plant te besproeien. Zorg vervolgens voor een regelmatigere watergift, maar zonder overmatig water, waarbij u de voorkeur geeft aan de drenktechniek.

Aan de andere kant, als de bladeren geel worden en vervolgens vallen, is dit een teken van onregelmatige watergift, een gebrek aan kunstmest of licht of een te droge atmosfeer.
Om dit te verhelpen, controleert u of de groeiomstandigheden overeenkomen met de behoeften van de plant en verhoogt u de luchtvochtigheid, die in de winter vaak onvoldoende is.

Waarom worden de bladeren van mijn planten geel?

De bladeren worden bleek en geel maar de nerven blijven erg groen, de groei lijkt te vertragen, dit is een teken van een ijzertekort door een groeisubstraat met een te hoog kalkgehalte.
Verpot de plant in geschikte potgrond (vaak voor groene planten) en gebruik een meststof verrijkt met sporenelementen.

De bladeren drogen uit, worden dun en sterven af, dit is een teken van te droge en soms vervuilde lucht. Het is noodzakelijk om de luchtvochtigheid te verhogen door de potten te groeperen en op een bed van vochtig grind te plaatsen. Vervolgens spuiten en regelmatig water geven.

Als de groei langzaam is en het gebladerte verkleurd of dof is, komt dat doordat de grond uitgeput is en verband houdt met een gebrek aan kunstmest. Verpot in dit geval uw plant in kwaliteitsgrond en voeg een maand later kunstmest toe, eerst met de helft verdund tijdens de groeiperiode. (lente).

Waarom zijn de bladeren van mijn plant zacht?

Het blad gaat hangen en krijgt een verwelkt uiterlijk. Uw plant vertelt u dat hij water nodig heeft. Om het gebladerte weer tot leven te laten komen, gebruikt u de drenktechniek die bestaat uit het onderdompelen van de bodem van de pot in een bak of grote bak met water (bij voorkeur niet-kalkhoudend of regenwater) om de grond te rehydrateren en vervolgens te laten uitlekken. Bij teveel water moet u de schotel leegmaken en de plant in de gaten houden om hem eventueel te verpotten.

Als uw bladeren vervormd raken en een golvend of gekruld uiterlijk krijgen, komt dat doordat de temperatuur te laag is en de meststof niet geschikt is voor de behoeften van de plant.

Waarom worden de bladeren van mijn plant zwart?

Als je ziet dat het blad geel wordt aan de uiteinden en randen van de bladeren en vervolgens bruin wordt, komt dit door te droge lucht of overmatig water geven. Als u uw plant te veel water heeft gegeven, kan er sprake zijn van een stagnerende luchtvochtigheid. In dit geval moet u de schotel of de potafdekking leegmaken en de grond 8 tot 10 dagen laten drogen voordat u opnieuw water geeft. Als de rotting begint, haal de plant dan uit de pot, knip de beschadigde wortels af en verpot hem in gezonde grond.

1. Ongedierte

- DE spintmijten zijn kleurrijke mijten of microscopisch kleine rode spinnen. Om ze kwijt te raken, geeft u uw planten regelmatig water en besproeit u de bladeren met een sopje.

Er zijn 2 soorten wolluizen  :
- DE wolluizen produceren een witachtige substantie die te zien is op de bladeren van kamerplanten. De door wolluis aangetaste bladeren zullen afsterven, maar we kunnen onze planten nog steeds op een natuurlijke manier behandelen door te verdunnen in een liter water, een theelepel zwarte zeep, plantaardige olie en 90° alcohol. Spray dit mengsel één keer per dag gedurende 4 dagen.
- DE schildschaalinsecten produceren kleine zwarte vlekken op de bladeren van planten.  Om uw planten tegen deze ziekte te behandelen, brengt u een mengsel aan op basis van koper, zwavel (Bordeaux-mengsel), alcohol en water.

- DE schimmel muggen zijn kleine vliegjes van 1 tot 2 millimeter. Ze leven op het oppervlak van plantenpotten die warmte en vochtigheid waarderen. Ze leggen eieren in de bodem van planten, waaruit larven en vervolgens muggen voortkomen. Om te voorkomen dat planten door deze muggen worden binnengevallen, moet u voorkomen dat u ze te veel water geeft en het oppervlak van de pot beschermt om te voorkomen dat muggen er eieren in leggen. Je kunt zand, stenen...  Je kunt de bladeren ook besproeien met dezelfde zeepoplossing als voor schildschubben.

2. Echte meeldauw  : Deze ziekte wordt veroorzaakt door onvoldoende water geven en gebrek aan lucht, wordt gekenmerkt door witachtige vlekken op de bladeren en komt meestal voor in mei tijdens droog weer.  Verwijder in dit geval de door deze witte aanslag aangetaste delen met een schone doek en pas de watergift en de ventilatie van uw kamer aan.

3. Meeldauw: Zie je bruine vlekken op de bladeren van je planten met schimmel, zoals witte pluisjes, erop? Het is essentieel dat u de aangetaste bladeren verwijdert met een schone doek en deze niet meer spuit of vernevelt. Je kunt ook knoflookafkooksel toevoegen om Phytophthora te bestrijden.

Andere tekenen  wat een ziekte kan zijn:

4. Wortelrot: Droogte of te veel water geven aan uw plant kan ervoor zorgen dat de wortels gaan rotten. Aanvankelijk worden je wortels zwart en uiteindelijk rotten ze volledig. In dit geval zit er helaas geen andere oplossing op dan de besmette plant weg te gooien.

5.Verschijning van zwarte vlekken: U ziet zwarte en gele vlekken op uw blad. Soms breken een paar van je bladeren af ​​en vallen ze af. In dit geval moet u de bevlekte vellen onmiddellijk verwijderen, zodat alleen de vellen in goede staat achterblijven. Uw kamer moet onvoldoende geventileerd zijn, dus vergeet niet om af en toe uw raam te openen om meer lucht te laten circuleren.

Producten verkrijgbaar in supermarkten om uw planten te verzorgen

Fabrikanten van chemicaliën hebben combinaties van ongediertebestrijding ontwikkeld die het leven van binnentuinders veel gemakkelijker maken. Je vindt ze in supermarkten in de “  tuinen  »maar huismiddeltjes zijn ook mogelijk en net zo effectief als hierboven uitgelegd. We hebben allemaal bepaalde ingrediënten of producten in onze kasten, dus laten we overconsumptie vermijden en ze een tweede leven geven voor het grootste plezier van onze planten.

Zo voorkom je dat je planten ziek worden  ? Water geven, blootstelling, onderhoud


Het eerste advies en ongetwijfeld het belangrijkste is om uw planten voortdurend in de gaten te houden en vooral de signalen die ze ons kunnen geven, vooral tijdens de eerste weken, omdat het enige tijd kan duren voordat ze aan hun nieuwe omgeving gewend zijn. Hierbij wordt zorgvuldig gekeken naar het loof en de jonge scheuten, de onderkant van de bladeren, maar ook naar de vochtigheid van de potgrond en de afwezigheid van stilstaand water in de schotel of plantenbak. Door een vroege diagnose kan het probleem vaak worden verholpen, tenzij een chemische behandeling noodzakelijk is!

2) Kies planten die aangepast zijn aan de plaats waar u deze wilt installeren. Het zal dan bestand zijn tegen het klimaat en het licht.

3) Geef uw planten op de juiste manier water, d.w.z. aan de basis, zonder de bladeren en stengels nat te maken. Hierdoor blijven de bladeren gezond.

4) Tenslotte nog een kleine tip om de grond van uw planten te voeden met kunstmest om een ​​goede groei van uw planten te garanderen.

5) Vergeet niet om ze in het voorjaar van kunstmest te voorzien, de meest gunstige tijd voor hun groei en ontwikkeling.

6) Snijd beschadigde bladeren af ​​die zijn gekoloniseerd door parasieten om de verspreiding te stoppen. Isoleer de plant bij voorkeur om de kans op besmetting met anderen te beperken. Behandel het alleen als laatste redmiddel!

Hoe u behandelingen toepast om voor uw planten te zorgen  ?

  • Bij voorkeur 's ochtends of 's avonds behandelen, om het risico op zonnebrand te voorkomen, vooral in de zomer.
  • Houd bij een spuitbus een minimale afstand aan en respecteer deze 30 tot 40 cm tussen de bom en de plant.
  • Breng de behandeling aan vasthoudend op de kruising van de takkenen in de vouwt de bladeren voor meer efficiëntie
  • Behandelingsproducten bevatten giftige stoffen, bewaar deze buiten bereik van kinderen  en dieren  !