Onze tips voor het succesvol water geven van uw kamerplanten - Gids voor beginners

Nos conseils pour réussir l'arrosage de vos plantes d'intérieur - Guide pour les débutants - La Green Touch

Laetitia Tavares |

Onze tips voor het succesvol water geven van uw kamerplanten - Gids voor beginners

Er bestaat geen magische formule voor water geven, maar nu is er onze supergids. Volg stap voor stap onze advies om eindelijk je planten te begrijpen binnen en hun kleine dorst zo goed mogelijk stillen :)
Om te beginnen vragen wij u alles te vergeten wat u weet of denkt te weten. Water geven is niet iets dat u op een exacte frequentie kunt doen, elke zondag water geven is mogelijk, maar met respect voor uw behoeften planten is optimaal.
Wees vooral niet bang: als je er eenmaal aan gewend bent, doe je het vanzelf en denk je er niet eens aan (we spreken uit ervaring!)


Hier zijn alle elementen en tips waarmee u rekening moet houden:

Bij het bewateren moet rekening worden gehouden met het geslacht en de soort van uw plant

    Sommige planten hebben maar heel weinig water nodig (cactussen, vetplanten), anderen hoeven alleen water te krijgen als het substraat droog is, weer anderen groeien het liefst in vochtige grond.
    • Plantgrootte
      Uiteraard heb je meer water nodig, zodat je grote plant voldoende water kan opnemen voor al zijn cellen.
      • De aard van het substraat
      Elk substraat heeft een andere absorptiesnelheid, afhankelijk van de samenstelling.
      • Het milieu
      Blootstelling en vochtigheid beïnvloeden de frequentie van water geven.
      • Het seizoen

      In de winter nemen sommige planten een vegetatieve rust, dus we stoppen met water geven omdat de plant zijn behoeften vermindert.

      Wat zijn de tekenen, wanneer moet je een kamerplant water geven?

      Blijf op de hoogte van uw plant, vaak zal het je laten zien dat het je groene vingers nodig heeft :) Of het nu gaat om verpotten, verplaatsen, voeren of water geven, uw plant zal tekenen vertonen, het is aan u om ernaar te luisteren en ze te interpreteren correct. Hiervoor hebben wij wat advies voor u.
      Geef uw water niet plant als ze geen dorst heeft. Dit is wat er kan gebeuren als u uw plannen plant gietbeurten.
      Enkele tekenen van dorst:
      • De pot is erg licht, de kluit komt los van de pot
      • De bladeren hangen naar beneden, wijzen naar de grond of krullen op zichzelf
      • Bladeren en stengels zijn zacht, verschrompeld, verdord
      Luister naar jouw planten : We kunnen zeggen dat er vier verschillende waterbehoeften zijn. Om u een overzicht te geven, zetten wij enkele van onze planten op een rij en geven wij een indicatieve bewateringsfrequentie.

      Hoe vaak moet je je kamerplanten water geven?

      Stipt water geven (Cactussen, vetplanten en zogenaamde kamelenplanten)
      1x per maand of zelfs elke 2 maanden in de winter

      Voorbeelden van planten:
      • Cactus
      • Wolfsmelk
      • Sanseveria
      Matig water geven (laat de grond volledig drogen)
      Voorbeelden van planten:
      • Ceropegia woodii
      • Zamioculcas zamiifolia
      • Peperomia
      • Pothos (kan worden bewaterd zodra de grond aan de oppervlakte droogt)
      • Ficus lyrata, elastica
      • Pilea peperomioides
      • Philodendrons
      • Anthurium clarinervium
      Regelmatig water geven (laat de grond aan de oppervlakte drogen tot maximaal twee of drie centimeter  tussen twee gietbeurten)
      Voorbeelden van planten:
      • Dieffenbacchia
      • Areca-palm
      • Alocasia
      • Begonia (afhankelijk van de soort!)
      Vochtige grond (de grond mag tussen twee gietbeurten niet of slechts heel weinig uitdrogen)
      Voorbeelden van planten:
      • Calathea's
      • Maranta's
      • Chamaedorea, fittonia ...
      • Varens (asperges, Boston, Phlebodium etc.)
      Er is ook papyrus en kattenkruid die graag met hun voeten in het water staan ​​:)

        Zo beseffen wij dat dePlanten hoeven niet te wachten om met bepaalde tussenpozen water te krijgen, maar wanneer het tijd is. Het is aan ons om ons aan hun tempo aan te passen, en zelden het tegenovergestelde. :)
        In geval van twijfel of als u de plant niet kunt identificeren, wacht dan tot hij aangeeft dat u hem water moet geven, observeer vervolgens de frequentie en loop er een dag op vooruit.

        Onze tips voor gezonde kamerplanten

        1.De pot
        Alle planten moeten in een pot met gaten worden geplant, zodat het water kan weglopen. Deze pot kun je dan in een pannenlap plaatsen, deze heeft geen gaten. Zorg er dan voor dat u de plant uit de pot haalt om hem water te geven, zodat hij niet het risico loopt te baden in mogelijk overtollig water dat op de bodem van de pot stagneert. Hetzelfde geldt voor de beker die wordt gebruikt met een pot met gaten; deze moet binnen tien minuten na het besproeien worden geleegd.
        Het risico is dat de wortels van uw planten gaan rotten en afsterven (bruin en broos worden), dit kan fataal zijn voor uw groei.
        Terracotta potten zijn mooi, betaalbaar, praktisch, maar passen mogelijk niet bij bepaalde planten of belemmeren het onderhoud dat u eraan gaat geven. Sterker nog, ze nemen vocht op uit de aarde, dit effect is waarneembaar als je een plant in een van deze potten water geeft: je ziet het waterniveau langs de pot stijgen en deze bruin kleuren. Vanwege dit vermogen wordt het niet aanbevolen om planten te planten met een hoge water- en vochtigheidsbehoefte; u kunt beter kiezen voor een keramische of plastic pot of een plantenpot.


        2.Het substraat
        Wat wij substraat noemen is ‘aarde’, of een ander natuurlijk element of een reeks elementen die mineralen bevatten. Het doel van onze kleine kamerplanten is om de natuurlijke habitat van onze planten zo goed mogelijk na te bootsen, en hen te voorzien van een substraat waar ze van zullen genieten, hun wortels kunnen vestigen en laten groeien en zullen absorberen wat ze nodig hebben.
        Hun substraat heeft een drainerende functie, het mag niet urenlang drassig blijven of de juiste afvoer van overtollig water uit de pot belemmeren. Onze volgende gids zal daarover gaan, houd ons in de gaten. :)
        3. Het milieu
        Om de leefomgeving van een plant zo te creëren dat deze zo goed mogelijk aan zijn behoeften voldoet, is het belangrijk om met verschillende elementen rekening te houden.
        De tentoonstelling

            • De plant moet in de zon staan.
            • De plant heeft veel licht nodig, maar staat niet in de volle zon.
            • Planten hebben licht nodig  ingetogen, waardeert schaduw.

        Vaak komt dit overeen met de behoefte aan water, maar we kunnen er geen generalisatie van maken. In de zon droogt de grond echter sneller uit dan in de schaduw, dus vergeet niet uw plant regelmatiger te controleren.


        4. Vochtigheidsniveau
        Planten hebben allemaal vocht nodig, vochtigheidsgehalte van de lucht of het percentage waterdamp in de lucht, specifiek voor de behoeften ervan.

        • Tropische planten: hygrometrisch percentage tussen 80% en 100%
        • Vetplanten en cactussen hebben niet teveel vocht nodig.

        Binnen is de lucht droog en kan grote variaties ondergaan. Zorg ervoor dat uw planten in de winter niet worden verwarmd en eventueel een bakje water erop zetten om een ​​beetje vocht te verspreiden. Als je vloerverwarming hebt, is de kans groot dat je het moeilijk vindt om tropische planten in leven te houden. Probeer ze echter hoog te plaatsen.


        5. Temperatuur
        De meeste van kamerplanten waarderen onze gematigde temperaturen, en hetzelfde zou moeten gelden voor het water waarmee ze worden bewaterd. Kies water op kamertemperatuur, in de winter iets lauw om ze water te geven.


        6. Samenstelling van water
        Bepaalde planten, zoals onze vrienden calathea's en maranta's, zullen kraanwater niet erg waarderen, omdat het te veel kalk bevat voor hun behoeften. Ze laten dit zien door de randen van hun bladeren geel en droog te laten worden. Om dit te voorkomen zal het nodig zijn geef de voorkeur aan regenwater, gedemineraliseerd tot water en vernevel het.


        7. Mist
        Water verzamelt niet alleen water aan hun voeten in hun natuurlijke staat. Sommige groeien specifiek om vocht uit de lucht beter op te vangen. De beste manier om onze planten die deze behoefte hebben te ondersteunen, is door te investeren in een luchtbevochtiger, omdat verneveling alleen gunstig is als het water verdampt is. Deze actie helpt hen echter ook om hun bladeren schoon te maken en zo hun fotosynthese te verbeteren.


        8.Plaatsing
        We hadden het een paar regels hierboven over het hoog plaatsen van je plant. We mogen echter niet vergeten dat de lucht daar vaak droger is en dat de hitte opstijgt.Denk erover na controleer het bodemvocht vaker als dat zo is :). Het tegenovergestelde gebeurt bij een plant die op de grond in de schaduw staat. Geef hem minder vaak water omdat het langer duurt om te drogen.


        9. Bewateringsmethode
        Tenzij anders aangegeven is de universele methode:

        • gebruik een gieter met een lange uitloop en giet het water aan de voet van de plant
        • giet het water langzaam
        • bevochtig het hele oppervlak van de pot
        • water totdat er water uit de bodem van de pot komt
        • U kunt uw pot een paar minuten laten staan, zodat deze het water goed opneemt. Als de potgrond erg droog was, zal deze zeker nog licht zijn.
        Voor planten die zelden water krijgenis het mogelijk om ze te wassen door ze 5 tot 10 minuten in een bak met water te plaatsen, omdat het substraat enige tijd nodig heeft om goed te bevochtigen.
        Opgemerkt moet worden dat sommige planten zullen niet willen dat hun bladeren worden getemperd water geven (zoals de Streptocarpus Pretty Turtle), zul je voorzichtig moeten zijn, terwijl anderen het zelfs waarderen om onder de douche te worden gezet (zoals de Ficus Lyrata)
        Om af te ronden, Laat uw voetzolen nooit in het water liggen. Het is de belangrijkste doodsoorzaak onder kamerplanten …Help ze beter te worden, haal je plant uit de kast potdeksel om het water te geven, of vergeet niet de bodem van de pot leeg te maken. Vergeet uw kleine spruit niet urenlang in zijn schaal te laten zitten nadat u hem in een opwelling hebt besproeid. U kunt uw planten in leven houden, wij rekenen op u. :) Met deze gids en de verzorgingsinstructies die voor elke plant op onze site staan, heb je geen excuses meer!