Planten water geven met regenwater

L’arrosage des plantes à l’eau de pluie - La Green Touch

Laetitia Tavares |

Is het je wel eens opgevallen dat (buiten)planten na een periode van regen een prachtig uiterlijk krijgen?
Groener, weelderiger en dichter, ze hebben alle voordelen van water dat uit de lucht valt geïntegreerd. Hoe geef je je planten water met regenwater?

De voordelen van regenwater voor planten

De chemische samenstelling van leidingwater beïnvloedt de gezondheid van de plant. In ons leidingwater zijn namelijk chloor, een ontsmettingsmiddel, en fluoride, een chemische component die gaatjes voorkomt, aanwezig. Bovendien wordt dit laatste ook gekarakteriseerd als “harder” dan regenwater, dat wil zeggen dat het een hoog calcium- en magnesiumgehalte heeft. Om het zachter te maken, wordt natrium toegevoegd om het zachter te maken.

Planten zijn gevoelig voor deze vier chemische elementen, die niet aanwezig zijn in regenwater. Als de bladeren van uw planten vlekken vertonen, verkleuren of verbrand zijn, kan dit te wijten zijn aan de toxiciteit van fluoride en chloor. Als je witte aanslag op de bladeren ziet, komt dit waarschijnlijk door calcium en magnesium. Natrium daarentegen tast plantencellen aan.

Kortom, u zult het begrepen hebben: het gebruik van regenwater om uw planten water te geven, zal alleen maar gunstig zijn voor hun gezondheid en ontwikkeling. Bovendien heeft regenwater niet de hierboven genoemde giftige samenstellingen en biedt het nog een ander voordeel: het bevat zuurstof, een essentieel element tegen verstikking van de wortels van uw planten. Voor het welzijn van uw planten en het milieu raden wij daarom aan om met regenwater te besproeien.

Hoe kun je regenwater opvangen om je planten water te geven?

Als je een tuin of een balkon hebt

Buiten kunt u een tank opzetten om regenwater op te vangen. Aangesloten op de dakgoten van uw huis en voorzien van een filter, vindt u ze in verschillende maten variërend van 100 tot 500 liter. Dit type tank is voldoende voor het besproeien van planten en het wassen van auto's/fietsen.

Op dezelfde manier kun je in een appartement, als je een balkon hebt en als je een beetje handig bent, ook dit principe van de hierboven gepresenteerde tank gebruiken, maar dan in een klein formaat. Wees echter voorzichtig met het gewicht dat het opvangen van regenwater met zich mee kan brengen als u een hangend balkon heeft. De norm voor gewicht op een terras is 350kg/m2. Na deze controle kunt u een container kiezen die geschikt is voor uw behoeften. De werkwijze is dus hetzelfde als buitenshuis. Vervolgens sluit u uw container aan op de goot. Deze is vaak verticaal en heeft meestal een verwijderbaar gewricht. Als dit het geval is, demonteert u deze eenvoudig en installeert u een PVC-elleboog. met de juiste diameter. En vergeet vooral niet om toestemming te vragen aan uw verhuurder, als u huurder bent.

Aan de andere kant kun je voor de minder doe-het-zelvers onder jullie regenkettingen gebruiken die esthetisch en zeer ingenieus zijn.

Wees echter voorzichtig  : Wanneer uw container vol is, is het belangrijk om regenwater te kunnen omleiden om waterschade te voorkomen.

Als we geen buiten hebben

Als je niet het geluk hebt om een ​​balkon te hebben, is hier nog een tip voor het opvangen van regenwater  : plaats een plantenbak op uw vensterbank. In deze laatste boor je een gat en sluit je een eenvoudig buisje aan op bijvoorbeeld een gieter. Regenwater is direct toegankelijk in uw gieter, klaar voor gebruik.

Dus nu je de voordelen kent van het besproeien van je planten met regenwater, zou het verkeerd zijn jezelf dit te ontzeggen.